Pazar, Eylül 8

Konya’da Farkındalığı Artırma Konferansı

Konya’da, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından yürütülen Kayıtlı İstihdamı Teşvik ve Teknik Destek Projesi (KİTUP) kapsamında ‘Farkındalığı Artırma Konferansı’ düzenlendi.

Avrupa Birliği tarafından desteklenen, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın program otoritesi olduğu KİTUP kapsamında gerçekleşen ‘Farkındalığı Artırma Konferansı’na meslek kuruluşlarının temsilcileri ve sosyal güvenlik uzmanları katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan SGK Konya İl Müdürü Cem Dinç, kayıt dışı istihdamla mücadelede denetmen sayısının yetersizliği nedeniyle güçlükler yaşadıklarını söyledi. Dinç, “Konya SGK olarak 18 sosyal güvenlik denetmeni, 8 sosyal güvenlik denetmen yardımcısı ile Kayıt dışı istihdamla mücadelede kısa vadede sektörel denetime geçip, kayıt dışı ile mücadele ve kayıtlı istihdama teşvikte bulunacağız. Ancak denetmen sayısının yetersizliği sektörel anlamda denetime geçmemiz engellemekte, diğer yandan

kayıt dışı ile mücadelede en önemli etkenlerden olan kamu caydırıcılığı ilkesinin işletilmesine engel olmaktadır” dedi.

Konya Ticaret Odası (Kto) Başkanvekili İsmail Haydaroğlu ise, sorunun çözümü için yapılacak denetimlerde işverene karşı önyargılı yaklaşılmaması gerektiğini ifade ederek, “Kayıt dışı istihdam sorunu işçi ile işveren arasında bir menfaat çatışması olarak algılanırsa, denetimde de işverene biçilen rol zalim, işçiye biçilen rol mazlum olarak kabul görür. Böyle bir rol paylaşımının sosyal bünyemizde açacağı yaranın telafisi de mümkün değildir” diye konuştu.

Konya Vergi Dairesi Başkanı Sıtkı Aksöz de, kayıt dışı istihdamla mücadele bazı mükelleflerin samimiyetsiz davrandığını söyledi. Konuşmasına örnek vererek devam eden Aksöz, “Herkes kayıt dışına karşı ama küçük bir işletmeyi denetlediğimizde bize, büyük firmalar hedef gösterilmekte. Büyük firmalara gittiğimizde, biz şu kadar istihdam sağlıyoruz neden küçük firmalar denetlenmiyor denmekte. Buradaki temel sorun herkesin hesap verebilir hale gelmesi. Çünkü hesap veremeyenler hesap soramaz. Bu kaliteli bir

demokrasinin, toplum yapısının da olmazsa olmaz ön koşuludur. Hepimiz taşın altına elimizi koymalıyız” şeklinde konuştu.

SGK Strateji Geliştirme Başkanı Ahmet Açıkgöz ise, ücretlerin düşük gösterilmesinin kayıt dışı istihdamdan daha önemli bir sorun haline geldiğini bildirdi. Açıkgöz, neredeyse her 2 kişiden birisinin asgari ücret düzeyinden gösterim yapıldığını, bu durumda hem prim gelirlerinin azaldığını hem de o kişinin emekli aylığının düşük bağlanmasına sebep olacağını belirtti.

2000’li yıllarda yüzde 52-53 dolaylarında olan kayıt dışı istihdamın bugün itibariyle yüzde 39’Lara gerilediğini anlatan Açıkgöz, “Son

yıllarda reformun getirdiği değişikliklerle ciddi anlamda yol kat edildi ve daha da bunlar devam edecek. Bir takım projelerimiz var. Bir varsayım olarak hepsini asgari ücretten kayda alırsak kayıt dışılıktan yıllık kaybımız 20-25 milyar liralık prim geliri demek. Bu da bizim 2012 yılı finansman açığımız. Kayıt dışı istihdam ortadan kalkarsa finansman açığımız ortadan kayboluyor demek. Dürüst ve düzenli işverenlerimizi elbette bunun dışında tutuyoruz ama tırnak içinde söylüyorum gerçekten bu bir hırsızlık

türüdür. Tüm çalışanların, işverenlerin konuya bu açıdan yaklaşmasını istirham ediyorum” dedi.

Konya Vali Yardımcısı Sefa Çetin de, Türkiye’de yıllardır kara delik olarak görülen sosyal güvenlik açıklarını kapatmak için hükümetlerin sigorta primlerini yükselttiğini, bu durumun yine sanayiciye zarar verdiğini hatırlatarak, bütün kurumlarla birlikte bu sorunun çözümünde rol alacaklarını kaydetti.

Açılış konuşmalarının ardından SGK Avrupa Birliği ve Yurtdışı İlişkiler Daire Başkanı Harun Hasbi moderatörlüğündeki konferansa geçildi. Konferansta kayıt dışı istihdamın engellenmesi için yapılabilecekler işçi ve işveren temsilcileri ile sosyal güvenlik uzmanları tarafından anlatıldı.

Popularity: 4% [?]

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir