Sümerlerden önce bile kullanıldığı düşünülen ve birçok medeniyet tarafından da kullanılan hayat döngüsü anlamına gelen çark şeklindeki simge, Konya’da bir caminin minaresinde de bulunuyor. Taşın üstüne kabartma olarak işlenilen bu simgenin Selçuklular zamanından günümüze ulaştığı kaydediliyor. Bu simgeden bir de Zazadin Han duvarında bulunuyor. Bu kabartmanın ise, Bizans döneminde devşirme malzeme kullanılarak hana ulaştığı düşünülüyor. Bu simgeyi, Hitler’in işaret olarak kullanmaya başlaması ile swastika vebalı bir hal alıyor. Cami üzerindeki kabartma ile ilgili bilgiler aktaran Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Eskiçağ Tarihi Ana Bilim Dalı’ndan Profesör Doktor Hasan Bahar, “Bu kabartma Zazadin Hanı duvarında ve Hoca Hasan Cami minaresinde vardır.” dedi.
Prof. Dr. Bahar, “Daha çok doğu dinlerinde kullanılmış, sonrasında ise bunu Budizm sahiplenmiş. Moğollar ve Türkler de bundan etkilenmiş. Türk dünyasında bu kabartma görülüyor. Sümer medeniyetinde ve bu medeniyetin atası olduğu iddia edilebilecek olan Samarralarda da görülüyor. Burada görülen kabartmalarda, çakın etrafında balık ya da kuşlar var. Bu kültür de swastika çok belirgin. Anlamı ise, hayat döngüsüdür. Hayatın sürekliliğini ifade ediyor. Bu simge, 9 bin yıl önceki kültürler de bile görülüyor. Mezopotamya kültürüne yer eden bir simgedir.” diye konuştu.
“KONYA’DA 2 YERDE VAR”
Konya’da bu kabartmanın bulunduğu yerleri de açıklayan Hasan Bahar, “Yakın tarihe bakacak olursak Hitler bunu kendine simge olarak alınca, bu simge vebalı bir hal alıyor. Birçok yerde tahrip ediliyor. Bu simgeyi görenler de maalesef Hitler’e aitmiş gibi alerji duyuyor. Bu simge Hitler’e ait değildir. Hitler, Hindistan’dan işareti alıyor. Konya’ya bakacak olursak, bu kabartma Zazadin Hanı duvarında ve Hoca Hasan Cami minaresinde vardır. Zazadinhan’daki kabartma ile ilgili konuşacak olursak, büyük ihtimalle Bizans döneminde devşirme malzeme kullanılmış. Selçuklu Türkleri ile Orta Asya Türklerinde de bu simge var. Karamanoğlu Beyliği zamanında da kullanılmış. Moğolların çadır ve kapılarında bu simge oldukça yaygın. Mısır bölgesinde de bu simgeye rastlanılıyor.” şeklinde konuştu.
BU SİMGE KONYA’YA NASIL GELDİ?
Kabartmanın Konya’da bulunmasına açıklık getiren Prof. Dr. Bahar, “Konya’da çıkan veya Konya’yı simgeleyen bir şey değil. Konya’nın simgesi çift başlı kartaldır. Hititler döneminden bu yana Konya’nın simgesi çift başlı kartaldır. Fakat bu topraklarda, swastika da Selçuklular ve Bizanslılar döneminde kullanılmış. . Hoca Hasan Cami minaresinde, Selçuklu veya Karamanoğulları döneminden kalma bir kabartma olabilir. Bu simge, sadece Budizme, Hristiyanlığa ve Hitler’e ait değildir. İnsanlığın ortak simgesi diyebiliriz. Hristiyanlık öncesi Avrupa kültürlerinde de kullanıldığı ifade edilir. Bu dönen çarkın etrafında, kuşlar, insanlar, balıklar, dağ keçileri ve ismi konulamayan deniz hayvanları mevcut. Hayat çarkını anlatan bir simgedir bu. Herkes bu işareti kendi dönemi kadar biliyor.” dedi.
Popularity: 10% [?]